• POKS

Yksinkertaistaminen on avain parempiin tuloksiin

Päivitetty: 17. heinä 2020

"Kun ihminen hajottaa voimansa eri suuntiin, aikaansaaminen on haastavaa. Kun fokus hajaantuu, toiminta on poukkoilevaa eikä tuloksia synny. Mutta jos keskittää sekä energiansa että huomionsa yhteen ja samaan asiaan, on toiminnalla edellytys muuttua ajan myötä tuloksiksi."


Nämä viisaat sanat löytyvät syksyn Tärkeintä tänään -uutuuskirjasta. Maaretta Tukiaisen kirjoittama kirja keskittyy yksinkertaistamisen tärkeyteen. Vaikka minimalismi yhdistetään yleensä konmaritukseen, yksinkertaistaminen ei kuitenkaan ole (pelkästään) sitä, että koti tyhjennetään turhasta tavarasta tai sitä, että vaatekaappiin jätetään vain kymmenen toisiinsa sopivaa vaatekappaletta. Yksinkertaistaminen on (myös) sitä, että tunnistaa kokonaisuuden kannalta merkitykselliset asiat ja keskittyy niihin.


Tiedetään, se ei ole helppoa, sillä ensin on tunnistettava tärkeimmät arvot ja vasta sen jälkeen voi tehdä  perustavanlaatuista linjausta kohti asioita, joilla on oikeasti väliä.


Tärkeintä tänään -kirjasta astetta konkreettisempaan suuntaan hommaa vie teemaan liittyvä Tänään-työkirja. Kirjakaksikkoa voi hyödyntää koko elämänsä tai vaikka yksittäisen projektin jäsentämiseen. Säännöllinen asioiden tärkeysjärjestykseen asetteleminen muuttaa paitsi tapaa ajatella, lopulta myös tapaa toimia. Pian voi huomata, kuinka yksittäiset muka-tärkeät asiat eivät välttämättä ole kokonaiskuvan kannalta lainkaan merkittäviä. Sen sijaan tärkeimmälle sijalle saattaa yhtenä päivänä nostaa pitkät yöunet, toisena hajanaisten irtotöiden loppuunsaattamisen, kolmantena luovan haahuilun.

Minimalismi – toimiva sosiaalisen median strategia?

Myös sosiaalisen median osalta yksinkertaistamisen kauneus on enemmän kuin suositeltavaa: mitä paremmin fokusoit tekemistäsi, sitä selkeämmältä olemassaolo näyttäytyy myös seuraajien silmissä. Muista se, kun seuraavan kerran olet postaamassa "äkkiä jotain" tai kun et löydä tavoitteidesi kanssa linjassa oleva tulokulmaa. Sillä siinä missä elämässäkin, myös somessa kaikki lähtee ennalta mietityistä arvoista ja tavoitteiden kannalta merkityksellisistä sisällöistä ja julkaisuista.


Yksi yksinkertaistamisen muoto on vähentäminen. Sitäkin voi soveltaa some-tekemisessä: vähentää voi väreistä, muodoista, fonteista, aiheista, määristä, tykkäysten vahtimisesta, monenkirjavista tavoitteista, liian monista kohderyhmistä. Tietynlainen minimalismi rajaa tekemistä ja näin löytyy myös ydinliiketoiminnan kannalta oikeanlainen tapa olla, puhua ja visualisoida.


Loputtomien to do -listojen sijaan kannattaakin keskittyä priorisoimaan tai kokeilla vaihteeksi not to do -listaa. Kieltolista saattaa linjata tekemistä jopa selkeämmin kuin tehtävälista: turhien rönsyjen karsiminen fokusoi oleelliseen ja näyttäytyy johdonmukaisena presenssinä.

katri@katrikilpiainen@com