• POKS

Kuusi oivallusta kirjoittamisesta

Päivitetty: 17. heinä 2020

Kun makeannälästä tuli makennälkä – näin tekstistä tulee sujuvaa (ja mahdollisimman virheetöntä).1. Aloittaminen on vaikeinta

Tyhjä, valkoinen tila vilkkuu ruudulla. Näppäimistö tuntuu vieraalta. Tekisi mieli napata puhelin ja selata Instagramia. Tässä kohtaa paras taktiikka on ryhtyä kirjoittamaan. Mitä tahansa. Se voi olla irrallinen sana tulevaan otsikkoon, lähdeviite, haastateltavan yksittäinen sitaatti. Kun paperilla on jotain, melkein mitä hyvänsä, on helpompi jatkaa, tarttua johonkin ja sysätä tekstiä eteenpäin.

2. Taustoittaminen on elintärkeää

Yksi kirjoitusprosessin ensimmäisistä askeleista on taustatyö. Mitä aiheesta on kirjoitettu aiemmin? Miten teemaa on lähestytty? Minkälaisia asioita aiheesta on syytä nostaa esiin? Mitä on nostettu jo liikaakin, voisiko aiheesta löytyä uusi tulokulma? Taustatyön tekeminen ei tarkoita, että kopioisit sitä, mitä aiemmin on tehty, vaan sitä, että annat mielellesi mahdollisuuden löytää ja nähdä teeman eri kulmat. Vain näin osaat kysyä oikeat kysymykset ja käsitellä asiaa riittävän monipuolisesti.

3. Seuraavana päivänä näkee kirkkaammin

Vanha viisaus nukkua yön yli pätee erityisen hyvin tekstiin. Tuotos kannattaa jättää lepäämään aina hetkeksi, jos se suinkin on mahdollista. Kun tekstiin palaa uusin silmin, huomaa selkeämmin kömpelöt kohdat ja epäselvät lauseet.

4. Joku toinen näkee vielä kirkkaammin

Kun tekstiä on lepuutettu ja hiottu, kannattaa se heittää uudelle silmäparille – siis pyytää, että joku toinen lukee sen kertaalleen läpi. Voi tuntua vastenmieliseltä, että joku käy suurennuslasin kanssa läpi omaa tuotosta, mutta se on takuuvarma keino varmistaa, että kaikki epäselvät kohdat suoristuvat ja että pienet virheet tulevat huomatuiksi. Omalle tekstilleen tulee sokeaksi. (Pari esimerkkiä elävästä elämästä: makeannälkä on muuttunut makennäläksi ja Fiskars Fishersiksi.)

5. Ääneen lukeminen paljastaa heikot kohdat

Kuvittele, että olet äänittämässä äänikirjaa ja lue teksti kertaalleen ääneen. Kuulostaa typerältä, mutta toimii! Jos jossain kohtaa töksähtää tai tulee tarpeetonta toistoa, ääneen lukemalla nuo kohdat pomppaavat esiin varmimmin.

6. Maneerit on kohdattava

Uskalla tutustua rohkeasti omiin maneereihisi ja ennen kaikkea tarttua niihin! Joku toinen käyttää kliseisiä ilmaisuja, (säässä kuin säässä, sopii kuin nenä päähän), jollekin toiselle erilaiset täytesanat (kuitenkin, siis, vaikka) saattavat olla päällimmäisin ongelma. Toimivin keino on yleensä nimeltään delete-nappula.

katri@katrikilpiainen@com