• POKS

Viisi asiaa, jotka ensimmäinen vuosi yrittäjänä on opettanut


Vuosi yrittäjänä takana ja jo monta arvokasta oppia takataskussa. Tässä niistä viisi.


1) Käytä aikaasi harkiten


Meillä jokaisella on 24 tuntia vuorokaudessa: sinulla, minulla ja Amazonin perustaja Jeff Bezosilla. Ja kuten vanhassa sanonnassakin todetaan: aika on rahaa.


On ihmisiä, jotka eivät yksinkertaisesti ymmärrä sitä, että en voi tehdä työtäni ilmaiseksi (tai puoli-ilmaiseksi). Jos työskentelen ilmaiseksi, se on kaikki pois ajasta, jonka voin käyttää siihen työhön, josta saan rahaa. Ja vain rahalla saa leipää pöytään ja lihapaloja koirankuppiin.


Ehkä se johtuu alasta. Markkinointi tai sosiaalinen media saattavat näyttäytyä helppona puuhasteluna, jota kuka tahansa voi vasemmalla kädellä väsäillä eikä se vaadi tekijältään sen enempää taitoja kuin aikaakaan. Mutta niinhän asia ei suinkaan ole. Nerokas julkaisukonsepti tai hyvin kirjoitettu blogiteksti vievät aikaa. Ja jos käytän aikaani, siitä on minulle maksettava. Kuten Anna Perho asian Perho ja Pääskysaari -podcastissa toteaa: Raha on selkeästi tulkittava mittari siitä, arvostetaanko työpanostasi vai ei.


Jos aihe kiinnostaa, kuuntele Taru Tammikallion Tabu-podcastin aihetta käsittelevä jakso.


2) Älä epäröi käyttää perintätoimistoa


Olen ihminen, joka maksaa laskunsa lähes poikkeuksetta heti, kun ne virtuaalisesta postiluukusta kilahtavat. Siksipä onkin todella vaikea käsittää, että keskuudessamme on niitäkin, jotka eivät välitä maksaa laskujaan – ollenkaan.


Kun puolen vuoden yrittäjyyteni jälkeen piipahdin NewCo:ssa, yritysneuvoja kehotti lopettamaan kainostelemisen ja ottamaan perintätoimiston saman tien käyttöön. Hän ei muutenkaan ymmärtänyt sitä, miksi meille suomalaisille tuntuu olevan niin kauhean hankalaa omien saataviensa vaatiminen. Ne ovat sinun rahojasi, hän painotti. Sen jälkeen en ole epäröinyt pistää perintätoimistoa hommiin.3) Nuku


Ikävä kyllä terveyteni on reistaillut elokuusta lähtien pahemmin kuin aikoihin. Se pakotti katsomaan ihan kunnolla peiliin – tai oikeammin ranteessani killuvaan Fitbitiin, joka tiesi kertoa, että yöunet jäävät vaivaiseen kuuteen tuntiin.


Pitäisi mennä aikaisemmin nukkumaan -voivottelut eivät tosipaikan tullen auta minkään vertaa. Siksi oli keksittävä muita ratkaisuja: nykyisin puhelin jää iltaisin toiseen huoneeseen, enkä koske siihen enää nukkumaanmenoajan lähestyessä. Ja tadaa: kun turha puhelimen näprääminen jäi pois, tuli yöhön heti tunnin verran lisää aikaa nukkua.


4) Valitse neuvonantajasi


"Yrittäjänähän pitää sitten painaa pitkää päivää."


"Tee kaikki mahdollinen itse, niin säästät."


"Alussa kannattaa tehdä paljon ilmaista työtä, jotta saa näkyvyyttä."


Kaikki nämä ovat neuvoja, joita olen saanut. Yhtäkään niistä en allekirjoita. Jokainen yrittäjä on erilainen, jokainen yritys on erilainen. Toisen yritystoimintaan sopii jokin juttu, toiselle se ei istu lainkaan. Kaikkien neuvoja ei kannata kuunnella, aina ei edes toisen yrittäjän. Oleellista on löytää sellaiset tyypit, jotka ovat onnistuneet siinä, missä itsekin haluaisi onnistua: kuunnella, pyytää apua ja vertaistukea ja kysellä niitä kaikkein kinkkisimpiä kysymyksiä juuri heiltä.


5) Sano ei


Tärkein oppi ensimmäiseltä yrittäjyysvuodeltani on kuitenkin tämä: ei on yrittäjän sanavaraston tärkeimpiä sanoja.


Kieltäytyminen on vaikeaa. Mieluummin venyttää omia rajojaan, nipistää yöunistaan tai tekee koiran kanssa vähän lyhyemmän lenkin, kuin että yksinkertaisesti sanoisi ei. Harmillista on se, että myöntymiseen kannustetaan: yrittäjyyskurssilla, jossa kävin ennen liiketoiminnan starttaamista, kehotettiin vastaanottamaan sellaisiakin töitä, joita ei jatkossa oikeastaan edes halua. Itse olen kuitenkin sitä mieltä, että jos sanoo kaikelle kyllä, profiloi itseään ja yritystään sen kautta. Jos ryhtyy tekemään käyntikorttisuunnittelua, vaikka oikeasti vihaa sitä, tulee samalla keränneeksi vääränlaisia referenssejä ja siten myös jatkossa sellaisia töitä, joita ei oikeastaan halua.


Mutta mitä enemmän sanoo ei niille asioille, joita ei koe itselleen tai yritykselle tärkeiksi, voi yhä useammin sanoa kyllä niille asioille, jotka ovat merkityksellisiä ja vievät yritystäkin eteenpäin.