• POKS

Vältä joulunajan yleisimmät kirjoitusmokat

Päivitetty: heinä 17

Se on täällä taas. Joulunaika, joka saa pilkunviilaajien ja yhdyssanafanaatikkojen hermot kiristymään aina joulukalentereiden ensimmäisten luukkujen avautuessa. Vaikka kielioppisäännöt tuntuvatkin joskus turhalta nipottamiselta, on oikeellisella kirjoitusasulla kuitenkin valtava merkitys brändin kannalta. Jos somekanavat, uutiskirjeet tai nettisivutekstit vilisevät alkeellisia ”yhdys sana virheitä”, vaikuttaa se paitsi luettavuuteen, ennen kaikkea brändistä välittyvään mielikuvaan.


Vuodenvaihde on pyhäpäivineen ja juhlineen erityisen otollista aikaa tehdä erinäisiä kielioppimokia. Vältä ne tänä jouluna ja tarkista alta yleisimmät vaaranpaikat.Joulu ei ole erisnimi


Olipa sitten joulu, pääsiäinen, vappu tai juhannus, käytetään pientä alkukirjainta.


joulu

joulukalenteri

joulupäivä

tapaninpäivä

loppiainen

vuodenvaihde

uusivuosi


Älä siis toivota Hyvää Joulua. Toivota hyvää joulua!


Hilpeää joulunaikaa – vai sittenkin joulun aikaa?


Erilaiset jouluun ja sen juhlintaan liittyvät ilmaisut tuottavat päänvaivaa. Useimmiten termit voidaan kirjoittaa yhteen tai erikseen – kumpikin tapa on oikein.


joulunaika tai joulun aika

joulunpyhät tai joulun pyhät

joulunodotus tai joulun odotusUudenvuodenpäivästä uuteen vuoteen


Ja sitten tulee uusivuosi. Kun uusivuosi-ilmaisulla viitataan kyseiseen vuoden vaihtumisen juhlahetkeen, kirjoitetaan se yhteen käyttäen jälleen pientä alkukirjainta. Jos sen sijaan toivotetaan onnea tulevalle vuodelle, kirjoitetaan uusi vuosi tällöin erikseen. Uudella vuodella viitataan siis alkavaan vuoteen, ei juhlapäivään.


uusivuosi

uudenvuodenpäivä

uudenvuodenyö

uudenvuodenaatto


Toivota siis juhlallista uudenvuodenyötä, mutta antoisaa uutta vuotta 2020! Älä sen sijaan toivota hyvää Uuttavuotta tai UuttaVuotta.