• POKS

Miten ideat syntyvät?

Päivitetty: 17. heinä 2020


Saku Tuomisen mukaan luovuus on sitä, että asiat tehdään toisin, paremmin. Mutta miten luovat ideat sitten syntyvät?


James Webb Young, yhdysvaltalainen mainosmies, on kirjoittanut jonkinlaiseksi kulttiteokseksi luokiteltavan A Technique for Producing Ideas -kirjan jo 40-luvulla. Pieni, ohut kirja kätkee sisäänsä viiden askeleen tekniikan, joka – hämmästyttävää kyllä – toimii edelleen erinomaisen hyvin.


Youngin mukaan ideoissa on kyse asioiden uudenlaisesta yhdistelystä. Mutta miten se sitten tapahtuu?


1) Kokoa tietoa Tämä on se syy, miksi brief on todella tärkeä! Joskus pienikin, jopa täysin merkityksettömältä tuntuva detalji saattaa antaa kipinän isolle idealle. Inspiraatiota kannattaa etsiä myös laatikon ulkopuolelta: 40-luvulla selailtiin kenties kirjoja tai läpikäytiin vanhoja mainoksia, nykyisin esimerkiksi Pinterest on varsinainen inspiraation runsaudensarvi.

2) Työstä keräämääsi Kun taustatietoa, materiaalia ja inspiraation palasia on etsitty, on aika mutustella löydöksiä. Tätä vaihetta voisi verrata poliisisarjoissa nähtyihin miellekarttoihin: yhdelle isolle seinälle kootaan kaikkea oleellista avainsanoista kuviin, kartoista yksittäisiin faktoihin. Kerättyä tietoa voi työstää pelkästään pään sisällä, mutta toisia nimenomaan konkreettinen olomuoto helpottaa.


3) Anna hautua

Kun asioista päästää irti, alkaa tapahtua. Hyvin oleellinen luovuuden vaihe onkin hauduttelu. Kun aktiivisesta miettimisestä hellittää, alitajunta ryhtyy ratkaisemaan asiaa taustalla. Tästä syystä ideat harvemmin syntyvät sillä samaisella sekunnilla tai työpöydän ääressä pönöttämällä.


4) Ahaa!

Ja kun ajatusten antaa kaikessa rauhassa hautua, ratkaisu ennen pitkää löytyy – mikäli edellisissä vaiheissa ei ole luistanut. Idea saattaa ilmaantua aamuruuhkassa, astianpesukonetta tyhjentäessä tai kuntosalin jalkaprässissä. Jostain se aivan yhtäkkiä tulee!

5. Esittele

Viimeinen – yleensä tuskallinen – vaihe on idean esittely muille. Tuskallisuudestaan huolimatta vaihe on tärkeä: kun idean selostaa muille, idea ja sen kehittämiskohdat alkavat hahmottua myös itselle paremmin. Ja toisilta saatavan palautteen avulla idea voi lähteä muotoutumaan ja kehittymään entistä paremmaksi!

katri@katrikilpiainen@com