• POKS

Melkein viikko ilman somea

Päivitetty: 17. heinä 2020

Kun sosiaalinen media on yhtä kuin oma työ, ajautuu aika helposti vähän turhan intensiiviseen suhteeseen erilaisten sovellusten kanssa – myös vapaa-ajalla. Mitä tapahtuu, kun sosiaalisen median sovelluksia ei pelkästään sulje vaan ne poistaa liki viikoksi? (Tai melkein viikoksi.) Ainakaan maailma ei kaadu.


Maanantai: ensimmäinen päivä ilman somea

Kaikki aktiivisesti käytössä olleet some-sovellukset Facebookista Messengeriin ja Instagramista Twitteriin deletoituivat sunnuntai-iltana. Ei tehnyt tiukkaa, sillä kännykkä on pannassa muutenkin aina iltaisin; se odottaa toisessa huoneessa aamua, jolloin sen saa taas ottaa käyttöön. Yleensä kännykkä tulee napsaistua mukaan aina aamupalalle: kännykkä toisessa, leipä toisessa kädessä kuluu pelottavan nopeasti vaikka tunti. Maanantaiaamu oli kuitenkin sen verran tiukasti aikataulutettu, ettei sosiaalista mediaa ehtinyt kaivata – ollenkaan. Tarkoittaako se, että riippuvuusoireita on odotettavissa myöhemmin päivällä? Yleensähän kännykkä napataan esiin silloin, kun ensimmäinen tylsyyden hetki koittaa. Kävi kuitenkin niin, että päivälläkin oli sen verran paljon ohjelmaa, ettei laitetta kuin ihmeen kaupalla kaivannut. Hyvin pärjäsi ilman, näinkö helppoa se on?


Tiistai: toinen päivä ilman somea

Kun kännykän aamulla avaa, tulee ihan outo olo: mitä tällä kapistuksella oikein tekisi? Ei ole Facebookia, jota selailla. Ei Instagramia, jonka feediin uppoutua. Storeja, joita katsella. Siksi puhelimesta irrottautuminen tuntuukin yllättävän helpolta, vielä.

Keskiviikko: kolmas päivä ilman somea

On täysin erilaista syödä niin, ettei kännykkä ole koko ajan toisessa kädessä. Somen selailun sijaan voi olla hiljaa tai jos seuraa löytyy, jutella! Note to self: jätä kännykkä toiseen huoneeseen ruokailun ajaksi. Facebook-virran kymmeniä ja kymmeniä eri ärsykkeitä ei tarvitse saadakseen ruokaa alas.


Torstai: neljäs päivä ilman somea

Aamulla unohtui, että on olemassa asia nimeltä sosiaalinen media. Ensimmäisen kerran päähän myös pälkähti ajatus siitä, jos sovellukset voisikin poistaa pysyvästi: kuulostaa vapauttavalta, mutta työn tekemisen kannalta samalla täysin mahdottomalta. Toisaalta on pelottavaa, että tilanne on ajautunut niin pahaksi, että kaiken joutuu radikaalisti poistamaan, jotta pelin saa puhallettua poikki. Miten tähän on oikein tultu?


Perjantai: viides päivä ilman somea

Ja kun se ensimmäinen tylsä odottelun hetki tuli, iski myös tarve selailla sosiaalista mediaa. Mutta kun Facebookiin tai Instagramiin ei vaan voi mennä, puhelinta ei tule edes kaivettua esiin. Tilanne olisi ollut toinen, jos sovellukset olisivat olleet valmiina aloitusnäytössä odottamassa.


Lauantai: kuudes päivä ilman somea

Nyt itse asiassa alkaa jo hieman ahdistaa, että kohta kaikki sovellukset on otettava taas käyttöön. On selvästi muodostunut jo jonkinlainen kynnys klikata Messenger auki ja nähdä edellispäivinä kertynyt viestitulva ja kaikki ne asiat, jotka odottavat hoitamistaan. Pidempikään some-tauko ei olisi ollut hassumpi juttu.


Mitä tästä opimme


Vaikka pitkiä some-taukoja ei pitäisikään, aina voi viettää yhden somettoman päivän tai vaikka viikonlopun pituisen some-paaston.

Ensimmäisen tylsän hetken koittaessa ei tarvitse kaivaa kännykkää esiin – ihminen itse asiassa tarvitsee niitä hetkiä, jolloin ei tee yhtään mitään.


Somen selailu ja ruokailu eivät kuulu yhteen.

Maailma ei kaadu, vaikka viesteihin ei heti vastaa tai kaikesta käy saman tien tykkäämässä.

Maailma ei kaadu siitäkään, että kaikesta ei ole koko ajan perillä. Tärkeät asiat tulevat kyllä tietoon ennen pitkää. Omaa näyttöaikaansa kannattaa seurailla: jos päivittäin viettää puhelimensa parissa useita tunteita, se on aina jostain muusta pois.


Vaikka voi tuntua ristiriitaiselta, että somen kanssa töitä tekevä puhuu sosiaalisen median käytön vähentämisen puolesta, ei se loppujen lopuksi sitä ole. On kaikkien osapuolten kannalta järkevää, että someakin kulutetaan tiedostavasti. Tällöin niin käyttäjä kuin julkaisijakin voittavat. Sen sijaan, että vierittää feediä automaattisesti oikeastaan edes näkemättä mitään, on paljon järkevämpää tehdä some-sovelluksiin tietoisia visiittejä. Näin omatuntokaan ei jälkikäteen soimaa hukkaan heitetystä ajasta.


katri@katrikilpiainen@com