• POKS

Kun työ ja kiinnostuksen kohde yhdistyvät

Olen sen ennenkin todennut, mutta kerta kiellon päälle: parasta on se, kun saa yhdistää työnsä ja aiheen, josta on henkilökohtaisesti kiinnostunut. Ja ei, tällä kertaa ei ole kyse koirista vaan ayurvedasta! Pääsin nimittäin suunnittelemaan ja toteuttamaan some-mainontaa Surya Ayurveda Hyvinvointikeskukselle, jonka asiakas itsekin olen! Mikäs sen mukavampaa.


Mutta mitä ayurveda on ja miksi olen siitä niin innostunut? Intiasta peräisin oleva ayurveda on maailman vanhimpia hoitomuotoja. Vai mitäs tuumaatte siitä, että vanhimmat tekstit ovat jopa 3000 vuotta vanhoja! Suryan mukaan ayurvedan tavoitteena on täydellinen terveys, joka on mahdollista saavuttaa kehon, mielen ja tietoisuuden tasapainolla. Ayurveda on ollut tänä syksynä laajemminkin tapetilla: Fazer nimittäin julkaisi Tulevaisuuden ruokatrendit 2019 -raportin, jonka mukaan ensi vuonna innostutaan yksilöllistä ruokavaliota painottavasta ayurvedasta.

Kupissa ei näy kahvia, sillä tulistuvalle pitta-luonteelle sitä ei suositella.

Itse tutustuin ayurvedaan keväällä 2017. Olin jo pitkään kärsinyt erilaisista fyysistä ja henkisistä oireista. Esimerkiksi ihottumasta, joka saattoi ilmaantua kasvoilleni sekunneissa ja jolle yksikään ihotautilääkäri ei löytänyt syytä saati hoitoa. Myös erilaiset mielialan muutokset, jotka ilmenivät sadasosasekunneissa heräävinä raivokohtauksina, olivat tuttuja – saatoin kilahdella asioista, joista ei ollut pienintäkään syytä hermostua. Kaiken lisäksi oloni oli koko ajan jotenkin selittämättömästi ja yleisesti huono.


Satuin sitten eräänä keväisenä iltana lueskelemaan suosikkiblogiani: Katja Kokko oli käynyt ayurveda-konsultaatiossa Suryan ayurveda-asiantuntija Pardaman Sharman luona ja saanut käynnistään niin paljon irti, että en voinut olla kiinnostumatta aiheesta. Mikähän minä olisin kehotyypiltäni? Mitä se oikein tarkoittaisi? Mitä voisin tehdä itse parantaakseni elämänlaatuani ja päästäkseni eroon kaikista oireista?


Eipä aikaakaan, kun jo itsekin kävelin Pardaman Sharman pakeille. Sain tietää olevani kehotyypiltäni pitta (jos aihe kiinnostaa, kannattaa käydä lukaisemassa esimerkiksi tämä Suryan kirjoitus aiheesta). Epätasapaino kehossani (ja ne ihottumat ja raivokohtaukset) olivat aiheutuneet siitä, että elimistössäni oli liikaa pittalle ominaista tulielementtiä. Poistuin vastaanotolta suosi–vältä-lista kädessäni ja suuntasin ostamaan kaurapuuroaineksia ja kurkumaa.Ei mennyt kuin muutama päivä, kun olo oli yleisesti tasoittanut, viikon päästä fiilis oli selvästi seesteisempi ja kuukauden päästä olin jo kuin toinen ihminen! Ruokavalioon tuli suuria muutoksia: olin aamuisin nauttinut yleisesti terveellisenä pidettyä vihersmoothieta, jossa inkivääriä ja sitruunamehua oli käytetty runsaalla kädellä. Söin usein myös chilillä maustettua linssi–tomaattikeittoa enkä säästellyt sipulia ruoanlaitossa. Nyt kaikki tuliset ja happamat ruoka-aineet jäivät kauppaan, tilalle nappailin kaurahiutaleita, bataattia, herneitä, avokadoja sekä muita makeita ja mietoja makuja.


Ayurveda ei suinkaan rajoitu vain ruokaan. Paljon kiinnitetään huomiota myös kehotyypeille sopivaan päivärytmiin ja liikuntaan. Sykettä nostavien hikispinninkien sijaan ryhdyinkin suosimaan lempeämpää joogaa ja kiinnitin aiempaa enemmän huomiota siihen, että nukkumaanmeno ei venähtäisi turhan pitkäksi.


Ayurveda-ajattelussani en ole (kröhöm, ainakaan enää nykyisin) ehdoton. Päämäärätietoiselle pittalle ehdottomuutta ei suositellakaan, jotta turha stressaaminen jäisi vähemmälle. Edelleenkin välttelen tulisia mausteita ja tiettyjä ruoka-aineita aina kun se suinkin on mahdollista. Rauhoittava jooga on jäänyt pysyvästi arkeen ja nukkumaan pyrin menemään ennen iltakymmentä.


Tänä syksynä on ayurveda ollut siis agendalla paitsi työssä, myös muutoin elämässä. katso muutama esimerkki Suryan some-mainoksista täältä.


Ps. Jos sinuakin vaivaa näin pimeään aikaan loputon makeanhimo, käy tsekkaamassa ayurvedinen näkökulma asiaan.

katri@katrikilpiainen@com