• POKS

Ammattivalokuvaajan vinkit parempiin kännykkäkuviin

Päivitetty: heinä 17

Kun puhutaan somesta, visuaalisuus on se tärkein juttu: kuva pysäyttää, teksti tukee. Ammattimainen valokuvaaminen järjestelmäkameralla ei kuitenkaan ole kaikille mahdollista. Mutta ei hätää – (hyvällä) kännykällä pääsee pitkälle. Ota talteen ammattivalokuvaajan viisi vinkkiä parempiin kännykkäkuviin ja pääset kännykkäkuvaamisessa uusiin ulottuvuuksiin.


1. VALO

Nyrkkisääntö: mieluummin liian valoisa kuin liian pimeä. Jos mahdollista, valitse kuvaamiseen paikka, jossa on riittävästi valoa. Ikkunoiden lähellä on yleensä mukavasti laskeutuvaa valoa. Jos kuvaat ihmistä, pyydä häntä astumaan suotuisaan valoon. Poista käytöstä kännykän salama (ellet ole eksynyt pimeään metsään ja tarvitset kuvan reittiopasteista). Salama pilaa suurimman osan kuvistasi. Nyt kun salama on pois, voit itse vaikuttaa kuvan valotukseen. Varjoja kohteen päällä (varsinkin omaasi) kannattaa välttää. Se onnistuu parhaiten, kun katsot ympärillesi ja asettelet ja kuvaat kohteen siten, että valo osuu kohteeseen etuviistosta tai sivulta. Sivu- ja takavalo piirtävät kohteen mukavasti irti taustasta ja antavat kohteelle muodon. Sitä kannattaa hyödyntää. Taka- tai vastavalo on hyvä tehokeino, mutta esim. ihmistä kuvatessa kasvot voivat jäädä pimeäksi vastavalossa. Ellei siluettimaista ilmaisua halua, valon voi heijastaa jollakin valkoisella pinnalla takaisinpäin kohteen kasvoihin.

Vinkki: kännykällä kuvattaessa voit säätää valotusta: tökkää sormella tarkennettavaa kohdetta ja viereen (melko lailla kaikissa älypuhelimissa) ilmestyy auringonkuva. Sen liukua säätämällä voit säätää kuvan valotusta. Kokeile lisätä valoa kännykän automaattisesti valottamaan kuvaan.



2. TARKENNUS

Jos kuvasi on blurri, se on epäonnistunut. Epäterävyys johtuu yleensä kahdesta syystä: tarkennus on kohdennettu väärin tai kohde on liikkeessä (tai kännykkä liikahtaa kuvanoton hetkellä). Tarkennuspiste valitaan tökkäisemällä kännykän kameran näytöllä näkyvä tarkennusalue (alla näkyvässä kuvassa keltainen neliö) haluttuun kohteeseen. Kokeile eri tarkennusalueita viemällä kännykkä suhteellisen lähelle kohdetta, esimerkiksi kahvikuppia, jonka takana näkyy myös tausta. Tökkää tarkennus kohteeseen kuvan etualalle. Hyvässä lykyssä tausta menee epäteräväksi ja kuva saa lisää syvyyttä.


3. ETUALA

Kuvasi saa lisää dynamiikkaa etualojen avulla. Voit esimerkiksi henkilöä kuvatessasi käyttää etualalla asioita (kukkakimppu, puunoksa), jotka ovat epäterävinä etualalla tekemässä kuvattavasta maailmasta täyteläisemmän. Kuva saa etualojen myötä lisää syvyyttä. Muista pitää etuala riittävän kaukana kuvattavasta kohteesta, jotta saat sen epäteräväksi.


4. KUVAKULMA

Ihmistä kuvataan yleensä silmänkorkeudelta. Voimakas ala- tai yläkulma voi tuoda jännän vinkkelin kuvaan, tosin alakulma ei ole ihmistä kuvattaessa yleensä imarteleva.

5. SOMMITTELU

Symmetria luo staattisuutta ja tasapainoa. Kokeile sommitella kuvasi niin, että kuvaan jää puhtaita pintoja kohteen ohella. Saat kuvaan helposti jännitettä rinnastamalla asioita: jos kuvassasi on yhtä aikaa pieni ja suuri tai kevyt ja raskas, kuvassa on dynaamisuutta. Kun sijoitat kohteen kuvan reunaan, jännite on voimakkaampi.  Yksinäinen selkeä muoto on vahvempi kuin monta erillistä muotoa. Henkilökuvauksessa vältä sommittelemasta ihmistä keskelle kuvaa. Jaa vaakakuva puoliksi ja sommittele sitten ihminen jomman kumman puolikkaan keskelle. Jätä kuvaan aina henkilön katseelle tilaa: jos kuvaat ihmisen katsomassa oikealta vasemmalle, muista jättää henkilön katseelle tilaa kuvan vasempaan reunaan.


+ HYVÄ KÄNNYKKÄKAMERA

Nykyisin markkinoilla on kännyköitä, joilla saa erittäin hyvälaatuista kuvaa. Saattaa olla paikallaan panostaa mieluummin hyvään kännykkään kuin sijoittaa useita tuhansia kamerakalustoon, jonka käyttö ei ole ihan niin vaivatontakaan kuin kännykän.

Vinkit parempiin kännykkäkuviin antoi Spåtin Anssi Vuohelainen, jonka käsialaa moni Toimisto Poksinkin kuvista on.